Sven Ratzke

Wie is Sven Ratzke? Of beter gezegd: wat is Sven Ratzke? Het is een vraag waar het muziekjournaille al jaren mee stoeit. ‘Een mannelijke diva’ zegt de een, ‘Een enfant terrible’ schrijft de ander. Het Parool omvatte de Duits-Nederlandse zanger en performer misschien nog wel het best: 'Als Eddie Izzard en David Bowie een liefdesbaby zouden hebben, zou deze Sven Ratzke heten.'

De stijl van deze liefdesbaby laat zich eveneens moeilijk definiëren. Toch gaan we een poging wagen: ‘caberetsuperstar’ Sven Ratzke serveert een wilde mix van cabaret, vaudeville en jazzy chansons. De energieke en bovenal extravagante Ratzke roept een sfeer op die doet denken aan een Berlijnse nachtclub in de ‘Roaring Twenties’. Dit deed hij onder meer in vermaarde venues als Het Concertgebouw Amsterdam en Bertolt Brechts legendarische Berliner Ensemble in Berlijn, alsook het Lincoln Center in New York City en het Sydney Opera House.

Zijn unieke verschijning is zijn vakgenoten niet ontgaan. Ratzke werkte de afgelopen decennia dan ook samen met tal van artiesten en orkesten van statuur, onder wie Nina Hagen, Fassbinder muze Hanna Schygulla, operazangeres Claron McFadden, Ellen ten Damme, Londense cultband The Tiger Lillies, The Metropole Orkest, Asko Schöneberg Ensemble en NYC-iconen Justin Vivian Bond en Joey Arias.

Terug naar het muziekjournaille, dat twintig na aanvang van Ratzke’s indrukwekkende carrière nog steeds superlatieven tekortkomt om de performer pur sang de hemel in te prijzen:

 “Ratzke is the Polyglot of Cabaret, the most exciting star of his generation.”
- Time Out New York


“The shark has feathers: Ratzke is the homme fatale, the glamour animal on stage”
-Tagesspiegel
 

“Ratzke is een man van de wereld. Wow, wat een entertainer!”
- de Volkskrant


“Sven Ratzke, a Dutch Wunderkind, is a cabaret artist of the highest calibre”
-The Examiner

JMR Event Makers Rotterdam Festivals Stichting Droom en Daad EARTH Water Mood 4 Food Heineken