Tobias Borsboom en Yukiko Hasegawa

Tobias Borsboom, de pianist met 'een juweel van een toucher' (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (2017) en zijn cd met Pan van VítÄ›zslav Novák (2021) oogstten lof in de pers en media.

In 2018 is Tobias Borsboom met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als Shizuoka no Meishutachi (Meesters van Shizuoka) in Japan, met verschillende optredens die daarop volgen. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Vanaf 2021 speelt hij als acterend musicus in de eigen voorstelling Schubert/Schober, over de vriendschap tussen Franz Schubert en beste vriend Franz von Schober.

"Hij speelt (...) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw

“Een weergaloze Tobias Borsboom riep als meestervertellers eigen de ware spanning op”- NRC/NRC next

Pianist Yukiko Hasegawa wordt geprezen om haar verfijnde en poëtische muzikaliteit. Ze is geboren in Hamamatsu, Japan en woont nu in Nederland. Actief als pianist als fortepianist, treedt ze zowel solistisch op als in kamermuziek voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad Hasegawa op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Philharmonisch Orkest van Krakau en Beethovens 5e pianoconcert. Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, waarmee ze regelmatig in Japan optreedt. In 2019 waren zij de winnaars van de ‘Shizuoka no Meishu-tachi’ audities. Yukiko Hasegawa studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar Masters Degree (2011) bij Willem Brons en voor een Bachelors Degree voor Fortepiano (2009) bij Stanley Hoogland. Hasegawa zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door deel te nemen aan de Imola Piano Academy Eindhoven en aan masterclasses, gegeven door o.a. Jan Wijn, Jan Boguslaw Strobel, Georg Friedrich Schenck, Klaus Hellwig en Geoffrey Douglas Madge.

In 2020 bracht Yukiko haar debuutalbum Eternal Longing uit, met drie monumentale pianowerken van Beethoven, Franck en Schumann. Deze werd zeer positief in de pers ontvangen en geroemd vanwege de poëtische kwaliteiten van Hasegawa’s spel, met onder andere een lovende recensie in Pianist met de hoogst haalbare waardering van 10. “Iets in Hasegawa is onvoorstelbaar puur” (Pianist), “Pure poezië” (De Nieuwe Muze).

 

Programma:

L. van Beethoven: Egmont Overture, Op. 84 (1810)

Z. Fibich: 1e deel, Allegro moderato uit Sonata in Bes voor piano quatre-mains, op. 28 (1886)

C. Debussy: Petite Suite (1889) 

F. Schubert: Fantasie in f, D940 (1828)

 

Rotterdam Festivals JMR Event Makers Stichting Droom en Daad EARTH Concepts Heineken Dudok Heerenhuyskamerconcerten Rotterdam Festivals JMR Event Makers Stichting Droom en Daad