Martin de Ruiter & Beatriz Aguiar

Tango is hét levenslied van de Rio de la Plata; het gebied rond de twee havensteden Buenos Aires (Argentinië) en Montevideo (Uruguay); vooral  gespeeld, gezongen en gedanst  in de havens en achterbuurten. Wanneer de bandoneón (een van origine Duitse trekharmonika) rond 1900 in de haven van Buenos Aires aankomt, verandert die de tango in de ritmische, gepassioneerde muziekstijl zoals we die nog steeds kennen; en inspireert zo talloze dichters tot het schrijven van tangoteksten die het leven in de Rio de la Plata in alle kleuren en emoties beschrijven. 

In dit concert vertolkt de Uruguayaanse zangeres Beatriz Aguiar deze tango’s over passie, verdriet, noodlot en geluk, begeleid door de Nederlandse bandoneonist Martin de Ruiter. 

Beatriz Aguiar (Uruguay) maakte drie solo-albums en is zangeres bij Trasnoche, het Tango-quintet van de in Nederland wonende bandoneonist Santiago Cimadevilla, en de International Citrus Band (ICB). De muziek van deze band weerspiegelt de achtergronden van de leden: naast Uruguay zijn dat Baskenland, Cantabrië en Syrisch Koerdistan. Zij heeft opgetreden in Londen-Canada, Mexico City, Mexico, Italie, Belgie, en het Nederlandse Bimhuis en Concertgebouw.

Martin de Ruiter (Nederland) speelde onder andere met het Nederlands Blazersensemble, Nederlands Philharmonisch Orkest, het Metropole Orkest en werkte mee aan theaterproducties bij o.a. Het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Hij stond op podia in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Uruguay en Argentinië, en speelde de solo-bandoneón in de tango-opera ‘Maria de Buenos Aires’ van Astor Piazzolla in uitvoeringen in Nederland en Japan. Afgelopen november voltooide hij ‘Canticum Canticorum’; een compositie voor gemengd koor, sopraan, bandoneón en strijkers. Dit stuk gaat komend jaar in première. 

Meer weten?

 

 

Rotterdam Festivals JMR Event Makers Stichting Droom en Daad EARTH Concepts Heineken Dudok Heerenhuyskamerconcerten Rotterdam Festivals JMR Event Makers Stichting Droom en Daad