Liszt in Rotterdam

Aanvangsttijd: 14:00
Eindtijd: 15:00

Pianist Maarten van Veen en musicoloog Huib Ramaer vertellen het geweldige verhaal over het bezoek van componist Franz Liszt aan Rotterdam in 1854, een uitzonderlijke gebeurtenis die de hele stad deed opschudden!

Wie denkt dat alleen tegenwoordig grootse festivals worden opgezet vergist zich!  

De Nederlandse "Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst” organiseerde op 14 juli 1854 ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig bestaan een internationaal klassiek festival in Rotterdam. Locatie was het “Tweede Nieuwewerk”, tegenwoordig het gebied van het Park, waar door stadsarchitect Willem Nicolaas Rose een enorm “Feest Gebouw” werd opgetrokken dat plaats bood aan 4000 (inter)nationale bezoekers. Componist Franz Liszt was eregast van het festival en prominente gasten als Prins Hendrik en ministers uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en België waren aanwezig.

“Vierduizend zitplaatsen, elf deuren, een geweldige ruimte uit hout opgetrokken en door gietijzeren pilaren geschraagd. Boven het podium tegen de achterwand waren twee kolossale fresco’s te bewonderen, geschapen door een van de beste kunstschilders van Rotterdam J.N. van Laar!”

Dit concert vertelt ook over Liszt's tumultueuze leven, of het nu zijn pianospel, zijn dirigeer-praktijk, zijn eigen muziek of zijn omgang met vrouwen en mannen betreft. Telkens lijkt Liszt rusteloos op zoek naar een nieuwe en betere toekomst, een tijd die eindelijk lijkt aangebroken, maar ook zo weer terug kan vallen in barbarij.

En dat is misschien wel het mooiste van Liszt’s boodschap: hij inspireert om te volharden in vernieuwing en pal te staan voor spirituele en geestelijke vrijheid, kunst en cultuur.

Huib Ramaer vertelt het bijzondere verhaal van Liszt in Rotterdam.

Pianist Maarten van Veen van het DoelenEnsemble illustreert het verhaal met werk van Liszt, Beethoven, Florent Schmitt, Saint Säens, Karg-Elert en Olivier Messiaen.

In het Heerenhuys vindt op élke zondag tussen 11.30 – 12.30 uur een concert plaats, van klassiek tot pop en van jazz tot wereldmuziek. 

De agenda vind je via deze link naar de website.

 

 

Rotterdam Festivals JMR Event Makers Stichting Droom en Daad EARTH Concepts Heineken Dudok Heerenhuyskamerconcerten Rotterdam Festivals JMR Event Makers Stichting Droom en Daad