Het Wittgenstein Project

Het Wittgenstein Project brengt het dramatische en bizarre verhaal van de pianist Paul Wittgenstein. Deze telg van een schatrijke Weense familie verloor zijn rechterarm in de Eerste Wereldoorlog. Paul wilde koste wat het kost toch zijn carrière in de muziek voortzetten en gaf vele componisten de opdracht om stukken voor piano linkerhand te schrijven. Dit resulteerde in een bonte verzameling muziek, waarvan de pianoconcerten van Ravel en Prokofjev nog het beroemdst geworden zijn. 

Bijna niemand weet echter dat er ook een schat aan kamermuziek voor Wittgenstein is geschreven. Die onbekendheid is grotendeels te wijten aan de eigenwijsheid - om niet te zeggen: de notoire starheid - van Paul zelf te wijten: nadat hij een werk in première had gebracht borg hij het liefst zorgvuldig de manuscripten weer op. Een andere pianist die hem eens beleefd vroeg of hij een opdrachtstuk van hem mocht uitvoeren kreeg een harde nee op het rekest, met als toelichting “Je laat ook geen huis bouwen opdat iemand anders erin gaat wonen”. Zelfs stukken die Paul niet wenste te spelen verdwenen zo in een la. Na Wittgensteins dood in 1967 hield zijn weduwe zijn archieven ook nog eens decennialang achter slot en grendel.

Nu deze muziek (deels nog in manuscript) eindelijk weer her en der opduikt, wacht zij nog op hernieuwde uitvoeringen. Voor pianist Folke Nauta, zelf getroffen door een aandoening genaamd focale dystonie die het gebruik van zijn rechterhand belemmert, is het vrijwel onontgonnen Wittgensteinrepertoire een schitterende nieuwe uitdaging.

Samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en het Prisma Strijktrio laat hij nu deze werken opnieuw klinken, sommigen voor het eerst sinds honderd jaar. Het Wenen van de woelige eerste decennia van de 20e eeuw evenals het excentrieke verhaal van de familie Wittgenstein vormen het decor en bieden stof voor talloze verhalen en anekdotes. De muziek speelt echter onbetwist de hoofdrol.

Folke Nauta, piano (linkerhand)

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Prisma Strijktrio:

            Janneke van Prooijen, viool

            Elisabeth Smalt, altviool

            Michiel Weidner, cello

JMR Event Makers Rotterdam Festivals Stichting Droom en Daad EARTH Water Mood 4 Food Heineken